Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční pohádkářství (Aneb ke Štědrému večeru pohádka jaksi patří)

Tak jako každý rok i letos na Štědrý den spatřila světlo světa nová česká pohádka, tentokrát tvořená přímo pod taktovkou ČT1. Vánoce jsou především svátky pokoje, lásky, přátelství … (ostatně po všem tom předvánočním shonu už ani člověku nezbyde na nějaké to kvaltování sil) a přesně tyto hodnoty se snaží reflektovat i tradiční vánoční nostalgické pohádky pro děti i pokročilé – pohádky.

Pohádky k Vánocům prostě patří. Člověku by se měli stát příjemným doplňkem oné svátečně laděné atmosféry (a v této atmosféře by jej měly držet zuby nehty). Nicméně poslední dobou se ukazuje, že abych tak řekl „vánoční pohádkářství“ zažívá silnou recesi. Jakže, vždyť přeci …? Zděšeného čtenáře těchto řádek, musím samozřejmě ujistit, že se rozhodně nejedná o pokles produkce. Zde mu musím dát jednoznačně za pravdu – počet tzv. vánočních novinek se v českém pohádkářství rok od roku zvyšuje (asi tak jako každý rok přijde Coca-Cola s novým produktem své značky). Je to tedy v obsazování hlavních rolí? I to bych netvrdil. Samozřejmě doba princů „ala“ Čenský a popelek, či princezen „ala“ Šafránková již asi jednou pro vždy minula. Zdá se však, že nastupující generace herců dokáže tuto mezeru hravě vyplnit.

„Zakopaného psa“ bych viděl osobně spíš v samotných příbězích a jejich scénářích. Ve filmařině a dramaturgii se traduje poměrně zlaté pravidlo, že ze špatného scénáře dobrý snímek nestvoříte, i kdybyste se snažili sebevíc. (Stejné pravidlo bych směle aplikoval i na myšlenku snímku.) V čem tedy může spočívat tento „zakopaný pes“ příběhů pohádek? Teorií může být mnoho, já osobně zdůrazním jednu z nich a uvedu i příklad, abych se nepochyboval pouze a jen na tenkých ledech teoretických spekulací.

Podívejme se tedy konkrétně na (zbrusu novou) novinku letošních Vánoc – Princezna a písař. Nebudu zde vypisovat celý děj, kdo koho by zajímal, může se na tuto pohádku kdykoliv podívat. Zaměřil bych se na konkrétní pojetí této pohádky. Na webu ČT1 se dočteme, že tuto pohádku přirovnávají sami tvůrci k detektivce.[1] O tom samozřejmě můžeme pochybovat, ale můžeme také vzít v úvahu fakt, že by to byl skvělý tah k českému divákovi (o oblíbenosti detektivek snad nemusím dlouze vyprávět, za vše mluví téměř totální „jonesbovská“ či „rowlingovská“ fobie). Pokud se podíváme na další motivy, zjistíme, že i tady nejdeme více než poplatnost publiku. Například velmi obrazně provedené souboje mezi Jankem a dalšími učni a Jankem a lupiči. (paralely k poslednímu fantasticky obrazové Bitvy pěti armád jsou tu více než zjevné. Ano ostatně když se člověk projde městem – výkladní skříní voskových figurín, zapne TV – studnici obrazů, podívá se na noviny atd., nemůže se moc divit. Zkrátka jsme si zvykli vnímat svět v obrazech. Což je zcela logické, obraz snese vše, realita už je na tom daleko hůř. Komu by se s tím dnes chtělo trápit?)

Toliko tedy namátkové ukázky z této letošní štědrovečerní novinky. Nechci se však omezit jen na tuto pohádku, analogicky roku v ruce jde s ní drtivá většina „vánočního pohádkářství“. Že se točí pouze a jen proto, aby se na to dívalo co nejvíce diváků, je kapitolou pro sebe sama či námětem k systematičtější práci. To však není problém jen českého pohádkářství, ale i jaksi celého (troufám si říct) světového filmového průmyslu (=byznysu).

Pokud nám však mají pohádky přinášet (a nejen o Vánocích) jakousi reflexi pokoje, lásky, přátelství a dalších cností, je zajisté potřeba vyvarovat se „stupiditě“ jejich dějů. (Jestli je celá zápletka pohádky v tom, že lupiči, včele s M. Kramářem přinesou na uschování truhlici s podmínkou, že může být vydána, až o ni požádají všichni tři a tomto základu pak získávají do moci celé království, pak bych Vám opravdu nepřál být v kůži dítěte, které se to snaží celé pochopit, nejspíš marně. A odjinud. Když se král Leopold v pohádce Peklo s princeznou rozhodne uchránit svoji dceru před nechtěným sňatkem, tím že sehraje komedii (či tragédii), že se o princeznu uchází sám luciper a ten se o ni na tomto základu opravdu začne zajímat, nevím, jak bych tuto poměrně (zapletenou) zápletku vysvětlil svému dítěti a v neposlední řadě i sám sobě. Nejspíš nijak zvlášť obstojně.)

Proč to vlastně všechno píši? No snad proto, že se na toto „vánoční pohádkářství“ dívají především děti a starší pokročilí (což nezahrnuje zrovna malou škálu generací). A jak sama ČT1 hrdě uvádí: (cituji) Pohádka Princezna a písař, kterou si Česká televize připravila pro letošní vánoční vysílání na programu ČT1 jako svou premiérovou pohádku, překonala dvoumilionovou sledovanost a byla tak vůbec nejsledovanějším pořadem celého svátečního dne.[2]

(Možná, že se tato pohádka (a jiné štědrovečerní pohádky v poslední době) opravdu líbily. Možná, že to prostě jaksi patří k tradičním rituálům Štědrého dne. A dost možná, že nebyla pro všechny ty diváky tak úplně košer, ale přešlo se to chvilkovým rozladěním a příští rok opět znova.)

Těžko tedy říct, jestli je opravdu česká „vánoční produkce“ v takové recesi, jak jsem se víše zmínil. Snad tedy není třeba brát zřetel, co tu píšu, a shrnout celý článek do kategorie zarytých anti-pohádkářských individuí (za toho se však rozhodně nepovažuji). Hodnocení těchto filmových kousků na www.čsfd.cz není sice příliš přívětivé, ale za tento statistický údaj bych se nechtěl skrývat. Kdo dočetl až sem, tomu děkuji, smekám poklonu a nechávám naprostou volnost, jak se k výše uvedenému textu postaví.



[1] Štědrému dni opět kralovala nová pohádka ČT, [cit. 17:00, 25. 12. 2014], http://www.ceskatelevize.cz/ct24/media-it/296393-stedremu-dni-opet-kralovala-nova-pohadka-ct/


[2] Štědrému dni opět kralovala nová pohádka ČT, [cit. 17:00, 25. 12. 2014], http://www.ceskatelevize.cz/ct24/media-it/296393-stedremu-dni-opet-kralovala-nova-pohadka-ct/

 

Autor: Honza Skopal | čtvrtek 25.12.2014 17:52 | karma článku: 8,65 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Honza Skopal

Smrt člověka (Nietzscheho proměny smrti 3. část.)

Mnohdy vznášíme ortel smrti jen nad tím, co nám není tak úplně vlastní. Avšak pokud si chceme zachovat svoji čest, je třeba provést stejný soud i se sebou samými. Nietzsche tento čin rozhodně neudělal jako jeden z prvních, avšak opět i na tomto poli byl jeho hlas ze všech nejrazantnější.

17.4.2015 v 22:54 | Karma: 4,75 | Přečteno: 152x | Diskuse| Společnost

Honza Skopal

Smrt boha (Nietzscheho proměny smrti 2. část.)

„Ale když Zarathustra byl samoten, promluvil takto k srdci svému: „Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev ...“[1]

16.4.2015 v 20:04 | Karma: 4,51 | Přečteno: 180x | Diskuse| Společnost

Honza Skopal

Smrt jako přítomnost (Nietzscheho proměny smrti - 1. část)

Smrt je nejčastěji chápaná jako vyústění života. Její umístění bychom pak tedy měli hledat na jeho konci. Takto pojímaná smrt by pak rozhodně platila za jakousi budoucnost, to co ještě nenastalo, ale teprve nastane. Tato pojetí nám určuje především lineární pojetí času. Ovšem ani cyklické uchopení časovosti na tom není lépe. Pořád je tu probíhající život, na jehož konci je smrt. Rozdíl je pouze v tom, že na rozdíl od předchozího pojetí se zde neustále opakuje. Pořád tu však bude probíhající život, který směřuje ke své smrti položené kdesi v budoucnosti.[1]

15.4.2015 v 11:41 | Karma: 5,21 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

Honza Skopal

Svíce (povídka)

Kráčeli rázným krokem po silnici. Kolem nich se proháněl vítr v divokých vírech, hladil jejich tváře svou ledovou dlaní a pak se jim neprosto nepředvídatelně opřel do zad, ženouce je zběsile dolů z příkrého kopce. Spěchali, téměř běželi, choulíce se pod kapuce, které si museli přidržovat, aby jim je vítr neodvál dozadu. Jejich ošlehané tváře zíraly před sebe, neotáčely se k sobě, zůstávaly v podivné tichosti.

8.4.2015 v 8:25 | Karma: 5,60 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Honza Skopal

Hleďte, hlásám vám nadčlověka

„Hleďte, hlásám vám nadčlověka, toť onen blesk, toť ono šílenství.“[1] Asi nejznámější citát od jednoho z největších provokatérů v dějinách filosofie, Fridricha Nietzscheho. Samotný F. Nietzsche, objevený Martinem Heideggerem, byl již snad nesčetněkrát zavrhován či oslavován. Pozdvižení, které tento Němec, trpící často podle jeho životopisců depresemi, roznítil na poli filosofie, se asi dá jen těžko přecenit. Každá podobná „rozbuška“ je pro filosofii (ale nejen pro ni) přímo zázračným hnacím motorem. Otázky, které vzbuzují Nietzscheho spisy, inspirovaly mnohé a jejich esence nevyprchala dodnes.

5.4.2015 v 17:40 | Karma: 7,12 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 364x
Kdo jsem? To stoprocentně nevím, ale kdo nejsem to vím zcela určitě.